Analiza PBZ-a: Rast nezaposlenosti do 18 posto

Bez autora
Sep 06 2010

Prosječna neto plaća u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 5287 kuna, što je realan pad za 1,3 posto u odnosu prošlu godinu, a uzme li se u obzir utjecaj posebnog poreza, realan pad dostiže oko četiri posto. Iako je lipanj statistički prvi mjesec u kojem se, nakon devet mjeseci pada, bilježi realno povećanje neto plaće (0,1 posto na godišnjoj razini), uzme li se u obzir krizni porez, vidljivo je da će tek sa srpnjem biti zaista ostvaren porast plaća, smatraju analitičari. U protekla dva mjeseca, u kojima je ukinuta niža stopa poreza od dva posto te primijenjene nove stope poreza na dohodak, kratko je razdoblje da bi se ocijenili učinci tih promjena. No, već podaci o prometu u trgovini na malo u srpnju pokazuju blagi porast potrošnje, pa je moguće da je uz turiste dio rasta došao i od nešto viših dohodaka zaposlenih kod pravnih osoba te više razine zaposlenosti...

Analiza PBZ-a: Rast nezaposlenosti do 18 postoProsječna neto plaća u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 5287 kuna, što je realan pad za 1,3 posto u odnosu prošlu godinu, a uzme li se u obzir utjecaj posebnog poreza, realan pad dostiže oko četiri posto, ističu analitičari PBZ-a u najnovijem broju Tjednih analiza.

Iako je lipanj statistički prvi mjesec u kojem se, nakon devet mjeseci pada, bilježi realno povećanje neto plaće (0,1 posto na godišnjoj razini), uzme li se u obzir krizni porez, vidljivo je da će tek sa srpnjem biti zaista ostvaren porast plaća, smatraju analitičari.

U protekla dva mjeseca, u kojima je ukinuta niža stopa poreza od dva posto te primijenjene nove stope poreza na dohodak, kratko je razdoblje da bi se ocijenili učinci tih promjena. No, već podaci o prometu u trgovini na malo u srpnju pokazuju blagi porast potrošnje, pa je moguće da je uz turiste dio rasta došao i od nešto viših dohodaka zaposlenih kod pravnih osoba te više razine zaposlenosti.

U srpnju je ukupna zaposlenost povećana za 0,6 posto u usporedbi s lipnjem, a najveći broj novozaposlenih je registriran kod obrtnika i pravnih osoba u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, što znači da je porast zaposlenosti uglavnom sezonska, stoji u analizi PBZ-a.

Na godišnjoj razini i dalje se bilježi pad broja zaposlenih od visokih 4,9 posto, a kad završi sezona, analitičari PBZ-a očekuju ponovni rast broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti prema razini od 18 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik